Γράφει ο Κώστας Τρομπούκης Ιατρός – Ακτινοδιαγνώστης*
Η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι μια κορυφαία θεσμική διαδικασία. Μια διαδικασία δύσκαμπτη συγκριτικά με την τυπική νομοθετική διαδικασία, που προστατεύει, όμως έτσι την ισχύ του Συντάγματος. Για αυτόν ακριβώς το λόγο επιδιώκεται μέσα από τις διατάξεις του Συντάγματος η ύπαρξη ευρέων συναινέσεων, καθώς και η παρέλευση ενός σημαντικού χρονικού διαστήματος για την αναθεώρησή του.
Στα χρόνια της κρίσης το Σύνταγμα έπαιξε καθοριστικό ρόλο και κατάφερε να προστατεύσει ικανοποιητικά τα δικαιώματα των πολιτών, όμως οι διάφορες παραλείψεις του, οι διάφορες διατάξεις, που έχουν τις ρίζες τους σ’ ένα μακρινό παρελθόν και δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες ενός σύγχρονου κράτους, δεν μας επέτρεψαν να κάνουμε το άλμα μπροστά.
Σήμερα τέσσερα χρόνια μετά την πιο χυδαία εργαλειοποίηση του Συντάγματος από τον ΣΥΡΙΖΑ, συνεπικουρούμενος -τότε- από την Χρυσή Αυγή και τους ΑΝΕΛ, καλούμαστε να διορθώσουμε τις διατάξεις αυτές, να φέρουμε το Σύνταγμα πιο κοντά στις ανάγκες των ανθρώπων του σήμερα, διασφαλίζοντας και ενισχύοντας τους δημοκρατικούς θεσμούς και τις δημοκρατικές ελευθερίες.
Στην προσπάθεια αυτή η κυβέρνηση εγκλωβισμένη από τις ιδεολογικές της αγκυλώσεις, κλείνει προκλητικά τα μάτια της στις ανάγκες των πολιτών και αδιαφορεί πλήρως για την αναθεώρηση άρθρων -όπως το άρθρο 16- τα οποία η κοινωνία θεωρεί αναγκαίο να αλλάξουν. Επιχειρούν δε και το πρωτάκουστο, να δεσμευτεί η επόμενη Βουλή στο περιεχόμενο των αλλαγών. Η επόμενη -όμως- Βουλή που θα είναι αναθεωρητική, καθοιονδήποτε τρόπο δεν δεσμεύεται ως προς το περιεχόμενο των αναθεωρητέων διατάξεων.
Η συνταγματική «μοχθηρία» όμως του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται ανάγλυφη με τα όσα εκτυλίχθηκαν για το άρθρο 32 που αφορά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Και τα δύο κόμματα τάσσονται υπέρ της ανάγκης να ΜΗΝ διαλύεται η βουλή εξαιτίας μιας πιθανής αποτυχίας στην εκλογή του ΠτΔ. Κάτι που σημειώνουμε ότι προκάλεσε εκλογές και το 2009 και το 2015.
Ενώ λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι χθες υποστήριζε την αναγκαιότητα της αποσύνδεσης της εκλογής Προέδρου από την πρόκληση εθνικών εκλογών, ξαφνικά μέσω του κ. Κατρούγκαλου άλλαξε την άποψή του, αντιλαμβανόμενος ότι αν περάσει η αλλαγή του άρθρου 32 με τη συναίνεση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ θα απωλέσει τη δυνατότητα να ρίξει την κυβέρνηση της ΝΔ. Οι καιροσκοπικοί χειρισμοί -όμως- σε τόσο σοβαρά θέματα, όπως η συνταγματική αναθεώρηση, εκθέτουν τελικά αυτούς που τους κάνουν.
Η Ν.Δ. προτείνει μία ευρεία και τολμηρή Συνταγματική Αναθεώρηση. Στόχος μας είναι το Σύνταγμα να συμβαδίζει με τις σύγχρονες ανάγκες της χώρας μας. Στην οικονομία, στη Διοίκηση, στη Δικαιοσύνη, στην Παιδεία, παντού. Εισηγούμαστε την αναθεώρηση 59 άρθρων, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει μια μικρή κουτσουρεμένη αναθεώρηση και την αλλαγή μόλις 27 άρθρων και μάλιστα επιβάλλοντας τις ιδεοληπτικές τους εμμονές ακόμη και στο Συνταγματικό χάρτη. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν περιλαμβάνει απολύτως τίποτε για την Παιδεία, την Δικαιοσύνη, το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη. Και εκφράζουν μόνο ευχολόγια που δεν έχουν κανένα νόημα.
Το ζήτημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης αφορά στο μέλλον του τόπου. Απαιτείται ευθυκρισία και αυτοκριτική για ένα νέο μοντέλο που θα απελευθερώνει τη δυναμική της χώρας, με διατάξεις προς την κατεύθυνση της πολιτικής κανονικότητας, της ασφάλειας και σταθερότητας και της αναπτυξιακής προοπτικής. Η ευθύνη απέναντι στις επόμενες γενιές από μια αποτυχημένη αναθεωρητική πρωτοβουλία είναι μεγάλη και θα στερήσει στη Χώρα να κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα της στον κόσμο που έρχεται.
*Ο Κώστας Τρομπούκης είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.