Την ευκαιρία να ενημερωθούν από ειδικούς στα θέματα της υγείας, είχαν όσοι παραβρέθηκαν το Σάββατο, 8 Δεκεμβρίου στο Ομήρειο για την εκδήλωση της Μαγνητικής Τομογραφίας Χίου με θέμα «Η οικογένεια στο επίκεντρο: Πρόληψη και πρωτοβάθμια υγεία». Στην εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση των δέκα χρόνων λειτουργίας της συμμετείχαν διαπρεπείς πανεπιστημιακοί και στελέχη του χώρου της υγείας, που τόνισαν τη σημασία της πρόληψης, αλλά και τους κινδύνους για την υγεία μας με τους οποίους ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή.
Κατά την ομιλία της, η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής ΕΚΠΑ κα Χρύσα Τζουμάκα Μπακούλα, με θέμα »Τα παιδιά μας μεγαλώνουν σ’ ένα άρρωστο σπίτι» τόνισε μεταξύ άλλων ότι πρέπει να υπάρχει λογική και μέτρο στην κατανάλωση προϊόντων που περιέχουν όλα πολλά τοξικά που είναι πολύ επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία. Εν συνεχεία έδωσε συμβουλές για την καλή υγεία των παιδιών και τόνισε την ανάγκη να εμβολιάζονται προληπτικά και οι γονείς. Κλείνοντας επεσήμανε τους κινδύνους που κρύβουν τοξικές ουσίες που υπάρχουν σε πολλά πλαστικά και πολλά »αθώα» αντικείμενα και παιχνίδια που έχουμε όλοι στο σπίτι μας.
Ακολούθως, ο Βιολόγος κ. Αυγέρης Μαργαρίτης από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.), αναπτύσσοντας το θέμα «Περιβαλλοντικοί παράγοντες καρκινογένεσης – Τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης», αναφέρθηκε αναλυτικά στις διάφορες μορφές της ασθένειας, στα συμπτώματα και στα όργανα που αυτή προσβάλλει ανάλογα με το φύλλο και την ηλικία. Τόνισε δε «ότι πέρα απ’ όλα τ’ άλλα που μπορεί ή δεν μπορεί να ευθύνονται για τον καρκίνο, ο μόνος σίγουρος ένοχος είναι το κάπνισμα». Τέλος, επεσήμανε ότι πρέπει τακτικά να τηρούνται και να γίνονται όλες οι σύγχρονες προληπτικές εξετάσεις και ότι η έγκαιρη διάγνωση σώζει.
Τέλος, ο κ. Αναστάσιος Φιλαλήθης, Ομότιμος Καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης παρουσίασε το θέμα «Κοινωνικές συνθήκες και οικογένεια. Η φροντίδα της οικογένειας από την πρωτοβάθμια υγεία» και τόνισε το σπουδαίο ρόλο του Οικογενειακού Γιατρού που είναι σε θέση να συμβουλεύσει πολύ πιο εύστοχα από κάθε άλλον και να παραπέμψει, αν χρειαστεί, στον κατάλληλο Ιατρό (Ορθοπεδικό, Καρδιολόγο κτλ) γνωρίζοντας το ιατρικό ιστορικό της οικογένειας. Ο κ. Φιλαλήθης εστίασε κλείνοντας στην οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Υγείας στη χώρα μας, τονίζοντας ότι «καλώς ενοποιήσαμε όλα τα Ταμεία στον ΕΟΠΥΥ», άλλα όπως επεσήμανε, «όλα αυτά έπρεπε να έχουν γίνει πολύ νωρίτερα, που ήταν και οι συνθήκες καλύτερες».